Erfaringsformidling

Fagfolk, pasienter, brukere og pårørende -  rett og slett mennesker

Vi tilbyr foredrag, temakvelder, fagdager og samtaler

 Så langt i samarbeidet vårt, har vi oppdaget at vår hittil største styrke er SAMTALER.

Vi leder eller initierer gjerne samtaler, en eller to av oss, evt alle tre. Dette kan være samtaler foran et publikum med et ønsket tema, gjerne knyttet til det å være menneske, en eller annen rolle i livet eller et tema som er knyttet til grunnlaget for denne bloggen.

Det kan være samtaler mellom oss, samtaler/intervju med en person for å kunne snakke fram en spesiell erfaring foran et publikum eller initiering av samtaler for å kunne fortsette i grupper eller på egenhånd.

Eksempler på slike samtaler kommer til å ligge i bloggen. Det finnes egentlig ingen begrensing på tema.

Vi er også i ferd med å arrangere kurs i helsefremmende skriving der vi benytter boka med samme navn.

 

Den gode samtalen

Den gode samtalen kan være nyttig for så mangt.

Samtaler om livserfaringer kan være nyttige for å se større perspektiv og erkjenne ny kunnskap. Dialog er fredsarbeid, og dette begynner med det å mestre å snakke sammen, også om vanskelige tema.

Ord og samtaler bygger bruer og hjelper til økt forståelse og toleranse for hverandres ulikheter. I mangfoldet finner vi livskraft  -og i ulikhetene finner vi drivkrefter til et bærekraftig samfunn.

Når jeg er der jeg trenger å være, er det plass til deg sånn som du er og der du trenger å være. Vi utfyller hverandre. Ved å dele erfaringer vokser vi som mennesker. Men er det indre rom i oss til å slippe dette mangfoldet fram?

Våre samtaler, sammen foran et publikum, eller med en eller flere deltakere, vil være hjelp på veien videre, både sammen og i oss sjøl. Vi er smidige i hvordan samtalen finner sted og kan finne en løsning som imøtegår behovet.

Pris avhenger av omfang og reisevei.

 

Marit R. Andersen skriver om hennes erfaringer rundt kommunikasjon i denne boka.

Kjærlighetsarven

Bloggen vår er erfaringsbasert, og et av hovedtemaene er hvordan vi kan bruke erfaringene våre.

Samtidig som vi videreforedler erfaringene, bearbeider vi krevende livsmateriale og omdanner smerte til livskraft. Det å kunne dele denne, er viktig og kan være med å bringe fram nye verdier i samfunnet.

Temaet «kjærlighetsarven» er fundamentert i grunnstoff vi alle tre har fått i form av at våre bestemødre formidlet noe av sitt livsinnhold til oss. Vi trekker denne tradisjonen videre, og er opptatt av den erfaringen vi gjør i møte med hverandre sitt livsinnhold. For Jorun, som er terapeuten av oss, har denne type formidling gitt henne en solid base av erfaring som hun formidler fra pasient til pasient, snakket fram etter en godgjøring og omforming i hennes indre empatiske rom, og bringes fram igjen i refleksjon der det kan tenkes å være til hjelp for en annen.

Dette foredraget omhandler denne prosessen, og det framføres helst i samhandling mellom oss alle tre og de erfaringene som hver enkelt av oss har som ligger til grunn for vårt samarbeide.

Tanken med dette foredraget er nettopp å vise hvordan smertefulle erfaringer kan transformeres til livskraft formidlet i et «pay it forward»-prinsipp.

 

INGRESS TIL DETTE FOREDRAGET:

Har du hatt en bestemor eller bestefar som har lært deg om livet ved å fortelle deg om sine egne erfaringer, og snakket om «gamle dager»? Som i sin kjærlighet til det barnet du var som en gang skulle bli voksen, forberedte deg på livet ved å fortelle deler av sin historie?

Kanskje har du en bestemor eller bestefar som ikke evnet å gi deg så mange gode minner med på veien, men heller ga deg noen sjelelige sår i bagasjen? Det kan i så fall ha gitt deg et ønske om å levere dine verdier videre på en bedre måte til kommende generasjoner.

Er du selv bestemor eller bestefar, eller har vært så lenge i livet at du har noe å gi til kommende generasjoner? Har du tenkt på at det er viktig å formidle noe av det, og hvordan du skal gjøre det?

Eller er du opptatt av å kunne være til hjelp for andre uansett hvor i livet du står? Eventuelt, har du behov for å dra nytte av andres livserfaringer, å kunne oppleve tilhørighet og ufarliggjøring av livsinnhold som kan synes vanskelig ved å håndtere, men ikke vet helt hvordan?

Dette foredraget tar utgangspunkt i kunnskap overført fra generasjon til generasjon, gjennom familierelasjoner, men også hvordan man som terapeut eller hjelper samler erfaringer fra et menneske, tar det med seg i sin erfaringsverden og gir den videre til en annen, omskrevet og ugjenkjenneliggjort, men allikevel som en gave fra en som har opplevd smertefullt livsinnhold til en annen som trenger den

Illustrasjon fra diktet "Fargelegg dagen" i boka " Sola smiler månen ler" av Jorun J. Tandberg. Illustratør: Monica G. Robbestad